Je oude mobiel inleveren betekent een leuk zakcentje dat je vrij kunt besteden aan wat je ook maar wilt. Een extra etentje tijdens je vakantie, sparen op je spaarrekening maar ook kun je het natuurlijk gebruiken voor de aankoop van een nieuwe telefoon. Waar moet je nu op letten als je een nieuwe mobiel wilt bestellen?

Display

Het display bepaalt voornamelijk de grootte van de smartphone. Hoewel de smartphoneschermen steeds groter worden heb je nog altijd de keuze voor een wat kleiner scherm. Hoe kleiner het display, hoe kleiner de telefoon. De standaard is tegenwoordig 4,5 tot 5,5 inch waarbij 5 inch een goed gemiddelde is voor de moderne smartphone. Let op de scherpte van het scherm door de pixels per inch te vergelijken. Hoe hoger het aantal, hoe gedetailleerder het beeld.

Processor

De processor bepaalt voor een groot deel de prestaties van de smartphone. Voor Android telefoons is de Snapdragon 835 op dit moment de topkeuze. Smartphones met deze processor hebben jammer genoeg ook een aardig hoog prijskaartje. Als je niet de volle pond wilt betalen voor de smartphone dan kies je voor een iets oudere maar toch snelle processor zoals de Snapdragon 8210 of 821.

RAM

Samen met de processor zorgt het RAM (werkgeheugen) voor de rekenkracht die nodig is voor alles wat je doet op de smartphone. De huidige smartphones hebben minimaal 2GB maar dat is tegenwoordig niet meer bijzonder. De nieuwste telefoons die als vlaggenschip model over de toonbank gaan hebben minimaal 4GB RAM en soms zelfs al 6GB RAM.

Camera’s

Zoals je waarschijnlijk al weet zegt het aantal megapixels niet alles. Toch is het een goede indicatie van de kwaliteit van de foto’s als je het combineert met het diafragma (lager getal is beter). Bekijk ook welke features de camera heeft zoals HDR, laser en fase-detectie autofocus en optische beeldstabilisatie.

Design

Laten we ook het design niet vergeten. Wat heb je immers aan een smartphone die je niet mooi vindt. De nieuwste technieken zijn gebaseerd op een langwerpig design waarbij het scherm de gehele voorkant vult. De LG G6 en Samsung Galaxy S8 zijn twee voorbeelden met dit nieuwe design. Verder komt de keuze voor het design aan op je persoonlijke voorkeur. Welke smartphone heeft het mooiste design volgens jou? Laat het ons weten in de reacties.